Tajne,misterije,fenomeni,okultizam

14.12.2008., nedjelja

Magija

Evo moj deseti post odlučio sam napisati o magiji.Tko su čarobnjaci,vještice?Da li su loši ili dobri?
Većina misli kada se govori o magiji da se radi čarobnjacima koji imaju
čarobni štapić i s njime izvode inzvaredne stvari.

E ovako za početak rječ magija dolazi od imena iranskog plemena Mager(mudrac) čiji su se mudraci bavili astrologijom.
Smatra se da su prvi čarobnjaci bili egipatski svećenici ,a i u Egiptu je bila duboko ukorijenjena jer su štovali
Bes-a,boga magije.Kroz povjest magiju možemo naći gotovo u svim kulturama a od samog početka uspjela je opstati sve do dan danas.
Magiju bismo mogli podjeliti na nekoliko podskupina
bijela magija,crna magija,voodoo magija,seksualna magija,i ljubavna magija.Magija je kroz povjest najviše obiježila srednji vijek kada
se intenzivno bavilo magijom kada je počeo lov na vještice i vješce, a najodgovorniji za njihov progon bio je Toma Avinski jer je on magiju doveo
u vezu s vragom.Danas se magijom koriste najviše sotonisti(crna magija),šamani(voodoo magija) i pripadnici Wicce(neopoganska religija).
U magiji veliku važnost imaju rituali,fetiši,talismani i ostale stvari.Zašto?

Rituali su djelotvoran način za pristupanje u vezu s nadnaravnim.Ritual naviše čine običaji,a to su prinošenje žrtve,povezivanje sa zagrobnim svjetom i ceremonijalno pročiščavanje.
Oni koju su prakticirali magiju smatrali su ih svetima pa su ih izvodili u tajnosti.Osim ostali i krščanstvo ima ritual tj. egzorcizam(istjerivanje vragova i demona).

Fetiši su predmeti koji mogu biti ljudske ili životinjske figure na koje su čarobnjaci prenosili svoju pozitivnu ili negativnu snagu.Fetiš uglavnom služi za obranu od uroka ili zlih čini.

Talismani više nalikuju na nekakav nakit koji se birao po boji ili simbolima koji se na njemu nalaze,a služio je slično kao fetiš za obranu od mračnih sila,sreću,zdravlje,ljubav,harmoniju,novac.

Simbol magije je pentagram isto tako i Wicca-e neopoganske religije.Povjest magije je obiježilo velik broj magova,vještica,čarobnjaka ali je najistaknutiji bio crni mag Aleister Crowley koji je magijom obiježio 20 st.
Image hosted by TeeJay Pentagram



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.